torsdag 8 september 2011

Citybiodlaren

Annonsen:
Bikupa
Vi skall flytta och kommer inte att fortsätta hålla bin på nya stället, säljer därför en mycket fin bikupa som endast använts till ett fåtal omgångar honung (se bilder), det medföljer många ramar låg-normal, ramlådor, galler, foderautomat, mm kupan finns i Fjärås utanför kungsbacka.

/Ulf xxxx


---

Från mig till info@xxxx.se:

Hej Uffe!
Såg din bikupa och jag vill så gärna ha den. Tycker det verkar så himla kul att vara biodlare. Är detta en nybörjarkupa? Ingår det bin?

Hör av dig snabbt. Vill börja redan i helgen.

/Kaj


---

Från info@xxxx.se till mig:

Hej! Tyvärr är bina flyttade till annan person, om det finns särskilda kupor för nybörjare vet jag inte, men denna är lättskött, som dom flesta.

/Ulf

---

Från mig till info@xxxx.se:

Hej igen.
Kollat lite nu. Klassisk kupa för såna som är nya eller bara har dålig hand med bin. Perfekt för mig med andra ord. Tror du att du kan flytta tillbaka ett gäng drönare så jag har nåt att starta med?

/Kaj


---

Från info@xxxx.se till mig:

Hej igen! Tyvärr har vi ingen möjlighet att skick med bin, då vi inte har några längre, har ingen kontakt med henne som övertog våra i våras heller, så tyvärr, men var bor du?, kanske någon förbarmande biodlare i din närhet kan hjälpa till med detta då dom vill ha fler medlemmar.

Ulf.

---

Från mig till info@xxxx.se:

Bor i centrala Göteborg. En stor Lägenhet på Vasagatan. Tänkte ha kupan på Balkongen. Har redan kollat efter biodlare i min närhet men de lyser med sin frånvaro. Hur går man tillväga då? Har haft funderingar på att helt sonika åka ut och sno lite bin från nån annans kupa. Bara en burk eller så. Tänker att de inte är hela världen om man har flera tusen bin. Ta från de rika och ge till de fattiga (mig). Robin Hood du vet. Men hur hittar man andra biodlare? Kanske har du tips på nån jag kan palla bin från hyfsat riskfritt?

Är du hemma imorgon?

Mvh Kaj


---

Från info@xxxx.se till mig:

Hej på dig!
Lägenhet mitt i stan? tror inte det, verkar inte riktigt seriöst, Miljö och Hälsa, mfl har garanterat skarpa synpunkter på att hålla bin i city, så tyvärr, dina planer på egen bi hållning går inte att förverkliga, med tanke på placering, tänk själv, kanske tusentals bin, grannar mfl.

Hälsning Ulf

---

Från mig till info@xxxx.se:

Ulf.
Oseriös. Där gick du över gränsen. Ett sådant tillmäle acceperar jag inte från en obildad man. Du kanske inte råkar veta det, men citybiodling har blivit en trend. Jag fick iden när jag bodde på Hilton vid Slussen i Stockholm nu i sommar. De har en biodling på taket och mer centralt blir det knappast. Läs mer om det här: http://kalmarbi.blogspot.com/2011/05/biodling-pa-taket-i-stockholm.html?m=1

För att vilja sälja sin kupa är du synnerligen ohjälpsam. Jag ska bli först i Göteborg. Basta. Jag kommer gärna och hämtar kupan idag. Vilken tid funkar för dig?

Ps. En ursäkt vore kanske på sin plats.

Mvh Kaj


---

Från info@xxxx.se till mig:

Den informationen var för din skull, så att du inte skulle stå där med klagomål och anmälningar, vet att gubbarna på sannegårdsberget gjort försök att sätta ut bikupor i stan men blivit både anmälda och hotade, mitt ordval oseriös var med det i baktanken och att du pratade om att sno bin, att bli drabbad av sådant som biodlare är vandalism, angående "obildad man", vi har varit odlare och vet vilka problem och svårigheter som finns, genom utbildning, erfarenhet, praktiskt utövande, läser vår biodlar litteratur och artiklar på nätet, men allt som står behöver inte funka i verkliga livet utan problem, vet att tillstånd behövs inom GBG, hör själv.

Lycka till med bihållningen och "först i stan", det är en mycket fachinerande hobby.

// Ulf

---

Från mig till info@xxxx.se:

Uffe.
Låt mig säga så här. Om du sköter ditt så sköter jag mitt. Gubbarna på sannegårdsberget är välkända för att vara ena jävla kärringar när det kommer till biodlande. De böjer sig för minsta tillsägelse. Mig är det ingen fan som kör med, det kan jag lova dig. Tillstånd är inget för mig. Jag bara kör. Vill de mucka med min kupa får de ta konsekvenserna.

Angående att sno bin. Du gav mig ju inget val. Du vägrade att skänka med lite startbin och jag vet hus snåla biodlarna i den här stan är. De skulle hellre sälja ut sina morsor än att bjuda på några bin. Nä, den här branschen behöver såna som mig. Dessutom tycker jag det verkar kul med bin.

Så vad säger du? Det körde ihop sig lite här idag för mig. Kan jag komma och kolla på bikupan och köpa den av dig imorgon efter jobbet?

/Kaj


---

Från info@xxxx.se till mig:

Jag är hemma efter 16:30, och kupan finns kvar.
ulf

---

Från mig till info@xxxx.se:

Hej igen Ulf!
Har just varit i kontakt med Sveriges Biodlares Riksförbund för att stämma av om din kupa (visade din annons) är något för mig. Jag pratade med en Göran någonting och vi hade ett långt och stundtals väldigt trevligt samtal. Han sa att de på förbundsnivå brukar referera dill din kuptyp som "en riktig rövkupa" vilket jag tycker låter oroväckande. Något i hans röst sa mig att han inte tyckte att den var något vidare. Han sa att han hade en vettig kupa till övers som jag kunde få till samma pris men han bor i Mantorp och det är lite väl långt att åka. Jag vill bara veta vad som är skillnaden på din kupa och en standardkupa? Kan du förklara.

Hälsningar
Kaj


---

Från info@xxxx.se till mig:

Skillnaden borde Göran kunnat förklara, men våran är mer för stationärt bruk medans så kallade vandringkupor går att flytta runt i landskapet för olika miljöer, att någon är mer standard vet jag inget om.

Måtten på vår är ca 75* 110*107 vikt ca 75 kilo

---

Från mig till info@xxxx.se:

Hej.
Pratade precis med Göran igen. Han sa att stationära kupor är helt värdelösa och främst används av oseriösa biodlare. Hans var visst en vandringskupa och mycket bättre. Men jag funderar om det verkligen behövs, med tanke på att min bara kommer stå på balkongen. Då kanske man kan nöja sig med en lite kassare kupa? Vad säger du? Jag tycker din verkar fin men jag är ju bara amatör (än så länge).

Har förresten även fått en bikontakt. En kille jag kommit i kontakt med på ett biodlarforum säljer bidrottningar som han importerar från Spanien. Han sa att det räcker med en sån så har man snurr på sin kupa på nolltid.

Hör av dig
/Kaj


---

Från info@xxxx.se till mig:

Den där GÖRAN som skulle företräda biodlarföreningen? använder ord som verkar illa valda, att den modell av kupa vi haft skulle vara värdelös och oseriösa odlare, verkar inte vara en seriös representan för biodlare, skulle en representant för kennelklubben använda dom ordvalen om någon ras vore han utbytt, eller att som företrädare för bilindustrin påstå att toyota är en bättre bil till nybörjare. Detta var bara en reflektion över ordval som företrädare till andra.

Vår kupa med alla tillbehör blev i går kväll såld till en äldre herre i Varberg som hört av sig tidigare, som börjat om på nytt, och behöver en till.

Lycka till ulf

---

12 kommentarer:

 1. Tack så mycket Kaj! Du får upp humöret om dagarna.
  /Pedro

  SvaraRadera
 2. Uffe-mannen hade gott tålamod! Han spårade verkligen inte ur :-)

  SvaraRadera
 3. Hahaha! Fantastiskt bra, bästa på länge. Man kan ju inte låta bli att dra på flinbanden när man läser formuleringar som "en riktig rövkupa", att "gubbarna på Sannegårdsberget är välkända för att vara ena jävla kärringar när det kommer till biodlande" och om de "vill de mucka med min kupa får de ta konsekvenserna". :-)

  SvaraRadera
 4. Absoluta höjdpunkten på dagen är då kaj uppdaterar denna blogg! Detta är humor i min smak!

  SvaraRadera
 5. HAHAhaha! Absolut bästa hittills! Klockren! Otroligt kul! :D

  Bara "wallenbergs droska" och "Sivert öholm & kjolpaketen" som kan matcha denna!

  SvaraRadera
 6. hej kaj köp mördar bin i stället mycket rolig are

  SvaraRadera
 7. "en riktig rövkupa"...den var bra!

  SvaraRadera
 8. Haha älskar den här bloggen :D Den enda bloggen jag följer :)

  SvaraRadera
 9. Haha, grymt! Göran är en sköning asså...

  SvaraRadera
 10. Var är dagens update Kaj? Kollar varje dag :D

  SvaraRadera
 11. Seriöst Kaj, gift dig med mig!

  SvaraRadera
 12. Uffe var en trooper. Jag gillade hur han fortsatte svara och hur Kaj nästan kom över på hans sida mot slutet.

  SvaraRadera